Meteen naar de inhoud

Scholing NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel)

Koppelbijeenkomst voor POH-GGZ en POH Somatiek
Maandag 30 oktober 2023 (16.00 tot 19.00 uur, inloop vanaf 15.45 uur)

Elk jaar lopen in Nederland ongeveer 140.000 mensen een vorm van hersenletsel op. Ongeveer 40.000 van deze mensen houden forse blijvende beperkingen over aan hun hersenletsel. Soms zijn de gevolgen duidelijk zichtbaar, maar vaak ook onzichtbaar zoals geheugen- en concentratiestoornissen en vermoeidheid. Deze gezondheidsklachten hebben veel impact op het gewone dagelijkse leven. Niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de naasten brengen de gevolgen veel veranderingen met zich mee. Het krijgen van een niet aangeboren hersenletsel (NAH) betekent een breuk in iemands levenslijn en mensen met hersenletsel moeten vaak opnieuw hun leven leren inrichten.

Doelgroep

Deze scholing is bedoeld voor zowel de POH Somatiek als ook de POH-GGZ. Omdat bij patiënten met niet aangeboren hersenletsel veel somatische klachten en GGZ-gerelateerde zaken hand in hand gaan, kan samenwerken met je collega POH Somatiek of POH-GGZ positief bijdragen aan de te leveren zorg, passend binnen de huisartsenzorg.

Datum en locatie

Deze fysieke scholing bestaat uit één bijeenkomst en zal plaatsvinden op maandag 30 oktober 2023 van 16.00 tot 19.00 uur, inloop/ontvangst vanaf 15.45 uur.

Locatie: De Phil, Oude Goirleseweg 167 in Tilburg

Aan de scholing kunnen maximaal 20 personen deelnemen. Wanneer er meer animo blijkt te zijn, wordt gekeken naar een mogelijke tweede datum (Q1 2024).

Programma

  • 15.45 – 16.00 uur: Inloop/ontvangst
  • 16.00 – 17.00 uur: Deel 1 (plenair)
    Tijdens dit plenaire gedeelte komen twee sprekers aan het woord:
    • Paul de Kort (neuroloog)
      Paul de Kort gaat in op vragen als: Wat zijn neurologische ziektebeelden, wanneer spreken we van NAH (wat ligt er aan ten grondslag) en wat zijn de zichtbare en niet-zichtbare gevolgen op korte en langere termijn?
    • Franka van Haperen (gezondheidspsycholoog)
      Franka van Haperen zal zich nu in haar presentatie gaan richten op de klachtenpresentatie na NAH in de context van een persoon (bio-psycho-sociaal), de gevolgen voor naasten en wat men kan doen bij vermoedens.
  • 17.00 – 17.45 uur: Lichte maaltijd in de vorm van soep met broodjes
  • 17.45 – 18.30 uur: Deel 2 (in twee subgroepen, POH Somatiek en POH-GGZ gaan apart uiteen)
    Deze sessies worden begeleid door o.a. MENT (multidisciplinaire eerstelijns neurorevalidatie e.o.). In deze sessies ligt de focus op:
    • Het effect van NAH op de omgeving en het systeem.
    • Wat kan je zelf als POH en wat werkt wel en wat niet in de begeleiding van en de communicatie met mensen met NAH en hun naasten?
    • Tijdens dit onderdeel is ook gelegenheid om eigen casuïstiek in te brengen.
  • 18.30 – 18.50 uur: Deel 3 (plenair)
    Door Jocova Vervoort (verpleegkundig specialist) en Ivon Groot (programmamanager Hersenletselnetwerk Midden-Brabant)
    Tijdens dit plenaire gedeelte ligt de focus op:
    • Inzicht verkrijgen in de sociale kaart NAH in Midden-Brabant.
    • Waar kan je naartoe verwijzen (bijvoorbeeld bij prikkelverwerking, omgaan met beperkingen of trainingen die patiënten zelf kunnen volgen)?
  • 18.50 – 19.00 uur: Samenvatting/afronding (plenair)

Docent

Deze scholing wordt in samenwerking met Zorgnetwerk Midden-Brabant georganiseerd. Verschillende disciplines leveren hun bijdrage aan deze scholing, waaronder neurologie, GZ-psychologie en ergotherapie.

Kosten

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij de LV POH-GGZ (2 punten) en V&VN (2 punten).

Aanmelden

Aanmelden is vanaf heden mogelijk en kan tot uiterlijk 16 oktober via onderstaande link: