Voor alle huisartsen en (GGZ-)partners in Midden-Brabant
Datum: Donderdag 5 oktober 2023
Tijd: 16.15 tot 20.00 uur
Locatie: Van der Valk Hotel in Tilburg (Dr. Bloemenlaan 8)
Op donderdag 5 oktober organiseren we de regionale netwerkbijeenkomst in het Van der Valk Hotel te Tilburg (Dr. Bloemenlaan 8). Naast ontmoeten, samenwerking en netwerken staat bij deze bijeenkomst het thema “Angst & trauma: de complexiteit van migratie” centraal. Een actueel thema dat leidt tot maatschappelijk en politiek debat, en die ook de zorgprofessional beroert en uitdaagt.
Migranten ervaren veel vaker psychische problemen dan anderen. Zo staan zij aan meer stressoren bloot, beschikken ze over minder sociale hulpbronnen en de hulpverlening sluit minder aan bij hun leefwereld. Om kennis en empathie rondom migranten te ontwikkelen en de juiste GGZ-zorg te kunnen leveren, is het van belang om elkaar beter te begrijpen en bewust te zijn van de complexiteit van migratie. Waarom vertrekken mensen, waarom gaan ze juist naar bepaalde landen en hoe is die keuze te beïnvloeden? En wat zijn de consequenties van hun vertrek voor de achterblijvers?
Programma
- 16.15 – 16.30 uur | Inloop en ontvangst met koffie en thee
- 16.30 – 17.15 uur | Plenaire lezing door Jorin van der Jagt-Blokland
Welk verhaal neemt de migrant met zich mee? Hoe komen wij dat verhaal te weten en hoe maken we écht contact met de migrant en zijn systeem? Welke elementen kunnen we gebruiken om veerkracht te versterken en identiteit te bouwen?
Jorin (29) is als GZ-psycholoog werkzaam bij Psychotraumacentrum Zuid-Nederland en als klinisch docent bij de Universiteit Utrecht. Ze heeft zowel nationaal als internationaal ervaring in de behandeling van complex trauma’s, specifiek op het gebied van oorlogstrauma bij vluchtelingen. Zo heeft Jorin in diverse landen in het Midden-Oosten gewerkt in de behandeling van vluchtelingen en is ze betrokken bij nationale en internationale projecten en trainingen op het gebied van psychotrauma. - 17.15 – 18.00 uur | Maaltijdbuffet met soep, broodjes en salade
- 18.00 – 18.45 uur | Kennissessies voor en door netwerkpartners
In het aanmeldformulier kun je jouw voorkeur voor de kennissessies aangeven.
Kennissessie 1: Door Loes van de Langenberg-Bakx
Deze kennissessie zal ingaan op een stuk psycho-educatie over PTSS. Hoe kan je PTSS herkennen? Welke signalen zijn belangrijk om te weten en wat kan je daarmee? Ook geeft het handvaten hoe je mensen kunt voorbereiden op traumabehandeling en hoe je zelf mensen kunt helpen die getraumatiseerd zijn. Er komen praktische tips voorbij hoe je mensen kunt versterken in hun veerkracht.
Loes werkt als klinische begeleider bij Psychotraumacentrum Zuid-Nederland en is betrokken bij de behandeling van cliënten met complexe psychiatrische problematieken.
Kennissessie 2: Door Jorin van der Jagt-Blokland
Bij deze kennissessie wordt verwacht dat de basiskennis van PTSS bekend is en wordt ingegaan op de diepere laag van PTSS. Hoe beïnvloedt PTSS het systeem van de cliënt? Hoe werkt traumabehandeling? Hoe kun je traumasensitief werken met mensen met een migratiegeschiedenis? Wat doe je wel en wat doe je beter niet als je met hen in gesprek bent? - 18.45 – 19.00 uur | Uitloop/wisseling van ruimte
- 19.00 – 19.30 uur | Speeddate: ontmoet je netwerkpartners
- 19.30 – 20.00 uur | Afsluiting en (netwerk)borrel
Accreditatie
Accreditatie voor deze avond wordt aangevraagd bij de LV POH-GGZ (2 punten).
Aanmelden
Meld je vóór 27 september aan voor de netwerkbijeenkomst via dit aanmeldformulier (vol=vol). Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Vragen?
Voor vragen over de bijeenkomst kun je bij mij terecht via p.geerts@nullpraktijksteun.nl of
06 – 45159254.
Terugblik op het Netwerkcafé GGZ
Op 28 maart 2023 organiseerden we niet de bekende netwerkbijeenkomst, maar het Netwerkcafé GGZ. Ontmoeten, netwerken én het thema Armoede stonden centraal tijdens deze middag. Een actueel thema waar helaas in steeds meer gezinnen sprake van is. Armoede is vaak niet alleen een financieel probleem. De bijkomende stress heeft invloed op alle leefdomeinen. De fysieke en mentale gezondheid, welzijn, opvoeding, meedoen en werk. Kortom een veelkoppig monster dat veel mensen stevig uit het lood slaat. Maar ook een thema waar veel schaamte over bestaat.
De inspirerende spreker Ralf Embrechts, directeur-buurman MOM Tilburg en oprichter van Quiet, vertelde ons over wat armoede met mensen doet, wat je er zelf aan kunt doen in de dagelijkse praktijk en illustreerde dit met talloze voorbeelden en tips.
Wij blikken met een glimlach terug op deze mooie middag!