Ga naar de inhoud

Jeugdhulp iets meer een zorgenkindje

    PrimaCura GGZ is ook betrokken bij de jeugd(GGZ)hulp. Sinds 1 januari 2015 verloopt de inkoop van jeugdhulp via de gemeenten, een nieuwe situatie met soms lastige onderdelen. De transitie is niet zonder knelpunten verlopen, waardoor de jeugdhulp als een zorgenkindje mag worden gekenschetst, aldus Angela van Liempd en Rudolf Keijzer. Bij een flink aantal aanbieders van jeugdhulp op het gebied van GGZ was halverwege het jaar al het plafond van de gecontracteerde zorg bereikt, waardoor zij geen nieuwe patiënten meer konden aannemen, terwijl er veel onduidelijkheid bestond over eventuele verruimingen.

    PrimaCura GGZ heeft aan de bel getrokken bij de gemeenten in de regio Hart van Brabant en bij de gemeente Tilburg, die als centrumgemeente ook voor de andere gemeenten in het gebied optreedt. In oktober is door Hart van Brabant een plaatsingscoördinator aangesteld, om verwijzers te helpen bij het vinden van de juiste gecontracteerde zorg. Begin 2016 is dit nog steeds nodig. In de jeugdhulp haken bovendien kleinere psychologenpraktijken af vanwege de ingewikkelde en veelomvattende administratieve processen rondom de contractering. “Hier kan in ieder geval gesteld worden dat het gewenste resultaat van de transitie nog niet bereikt is”, Jeugdhulp iets meer een zorgenkindje Jeugdhulp concluderen Angela van Liempd en Rudolf Keijzer.

    In 2016 zet PrimaCura GGZ zich in voor het realiseren van meer differentiatie in de eerstelijns GGZ, zodat ook kinderen en jongeren goed aan bod kunnen komen. Zo is PrimaCura GGZ momenteel bezig een scholing voor te bereiden voor huisartsen en praktijkondersteuners GGZ op het gebied van begeleiding van kinderen met ADHD (deze scholing heeft inmiddels plaatsgevonden – red.). Gelijktijdig wordt een zorgpad ‘ADHD bij het kind’ vormgegeven, in samenwerking met de kinderartsen van de beide Tilburgse ziekenhuizen en de jeugdartsen van GGD Hart voor Brabant.

    Bron: Jaarverslag Zorggroep RCH Midden-Brabant – 2015