Kernteams GGZ voor betere samenwerking

Vanuit PrimaCura GGZ organiseren we sinds 2020 Kernteams GGZ voor huisartsenpraktijken. Petra Geerts, relatiebeheerder eerstelijns GGZ, neemt ons hieronder mee in wat een kernteam inhoudt en deelt ook de ervaringen van enkele deelnemers.

Wat is een kernteam?

Een kernteam is een team met professionals uit verschillende domeinen dat rondom een huisartsenpraktijk georganiseerd wordt. Met behulp van kernteamoverleggen adviseren verschillende professionals de huisarts en/of POH-GGZ, en denken aan de hand van casussen mee over de best passende hulp voor de patiënt.

“Het overleg is een belangrijk instrument dat bij moet dragen aan de verbetering van de kwaliteit van zorg (de juiste zorg op de juiste plek), de deskundigheid van professionals (inhoudelijke kennisuitwisseling) en het leren van elkaars werkwijze (procesmatige kennisuitwisseling). Het overleg moet er ook aan bijdragen dat knelpunten in de zorg sneller worden gesignaleerd en gedeeld met elkaar”, zo vertelt Petra.

Wat zijn de ervaringen tot nu toe?

Op dit moment (november 2022) tellen we 26 kernteams in Midden-Brabant. Petra: “Het organiseren van een kernteam is altijd maatwerk en bieden we kosteloos aan voor praktijken die meedoen aan het zorgprogramma GGZ.”

Vrijwel alle kernteams kiezen ervoor om met name digitaal bijeen te komen. “Dit loopt goed en is voor velen efficiënt omdat er geen reistijd is”, aldus Petra.

Enkele ervaringen vanuit deelnemers:

  • De contacten lopen makkelijker en sneller.
  • Doordat je elkaar, en elkaars expertises en aanpak, beter leert kennen, sluit het advies goed aan bij de vrager.
  • De sociale kaart is beter in beeld.
  • Door de andere domeinen nu beter te kennen, kan een patiënt beter geholpen worden.
  • Werkprocessen tussen organisaties worden vaker besproken met het doel om aansluiting te vinden en efficiënt samen te werken. Dit allen ten behoeve van de professional en patiënt.

Meer weten over een kernteam binnen jouw huisartsenpraktijk?

Heeft jouw huisartsenpraktijk interesse in een kernteam GGZ en/of wil je meer informatie? Petra kijkt graag met je mee en is te bereiken via 06-4515 9254 of p.geerts@nullpraktijksteun.nl.